Vega-voeding algemeen


Vraag (1)
Is het geven van vega-voeding aan huisdieren wel natuurlijk?

Antawoord (1)
Het houden van huisdieren is per definitie onnatuurlijk. Ze hoeven geen voedsel te zoeken maar krijgen kant-en-klare brokken voorgeschoteld. In veel vleesvoeding zit nauwelijks vlees. In die zin is het verschil met vega-voer niet zo groot als het op het eerste gezicht lijkt. Bovendien zit in kattenvoer bijvoorbeeld vaak rund of vis. Welke kat vangt er in de natuur nou een koe of vis? Uit het feit of iets wel of niet natuurlijk is, volgt ook niet of het goed of slecht is. 


Vraag (2)
Is het geven van vega-voeding aan huisdieren wel gezond? 

Antawoord (2)
Het droogvoer wat wij verkopen is compleet voer. Dat betekent dat alle noodzakelijke voedingsstoffen erin zitten. Zo is aan het kattenvoer altijd taurine toegevoegd, een heel belangrijk ingrediënt voor katten om gezond te blijven. Mocht u twijfels hebben over de gezondheid van uw huisdier, raadpleeg dan altijd uw dierenarts.


Vraag (3)
Is het houden van huisdieren wel vegan? 

Antawoord (3)
Of je het houden van huisdieren moreel verantwoord vindt, hangt af van de reden waarom je voor vegetarisme/veganisme hebt gekozen. Ben je per definitie tegen elke vrijheidsbeperking van dieren? Dan zou een buitenkat misschien nog kunnen, maar een binnenkat of een hond niet. Als je om gezondheidsredenen vegetariër of veganist bent, spelen dit soort argumenten een minder belangrijke rol. Wij geloven dat honden en katten als huisdier een prettig en waardevol leven kunnen leiden. Zeker wanneer het opvangdieren betreft, bijvoorbeeld afkomstig uit het asiel, verbetert hun leven aanzienlijk zodra ze bij iemand in huis komen te wonen. Als ze vervolgens ook nog vega-voeding krijgen, hoeven er geen andere dieren te worden opgeofferd voor hun geluk. 


Vraag (4)
Waar moet je in het algemeen op letten wanneer je je hond en/of kat veganistisch gaat voeren?

Antwoord (4)
Het antwoord daarop is vrij simpel: Het is belangrijk dat je viervoeter een complete voeding krijgt. Dit houdt in dat de voeding alle voedingsstoffen bevat die de hond of kat nodig heeft voor een lang en gezond leven. Al het droogvoer (brokken) en natvoer (blik of kuipje) dat wij verkopen, is compleet. Daarnaast zou je zelf maaltijden kunnen bereiden volgens bepaalde recepten met daaraan toegevoegd een supplement dat ervoor zorgt dat het een complete voeding is. Hieronder vind je interessante artikelen, YouTube filmpjes van experts en huisdiereigenaren en onderaan nog interessante websites en recepten.


Vraag (5)
Zijn er artikelen met informatie over vegan honden- en kattenvoeding?

Antwoord (5)
Ja, er zijn inmiddels al heel veel artikelen online te vinden. Hieronder vind je een kleine selectie daarvan:

 1. Artikel van dierenart Andrew Knight gepubliceerd in het vakblad Animals:
  Knight, A. & Leitsberger, M. (2016). Vegetarian versus meat-based diets for companion animals. Animals 6, 57. 20 pp.
 2. Artikel in Gentle World: 'Good nutrition for healthy vegan dogs'. Hierin wordt verteld dat honden goed op een veganistisch dieet kunnen leven en zij zien zelfs positieve verandering in het gedrag. Zij raden wel aan om goed op te letten dat de hond een uitgebalanceerde voeding krijgt met alle benodigde voedingsstoffen erin. 
 3. New Study Assesses Amino Acid Levels in Vegan Dogs
 4. 3 studies on vegan diets for dogs:

Vraag (6)
Waar vind ik filmpjes met experts aan het woord?

Antwoord (6)
Hieronder een kleine selectie van filmpjes waarin experts aan het woord zijn.

 1. Dr. Andrew Knight - The health benefits of cats and dogs being on vegan diets


   
 2. Susan Pitcairn - Vegan Diets for Dogs and Cats


   
 3. Dr. Andrew Knight - Is it unnatural for cats and dogs to be on a vegetarian or vegan diet? 


   
 4. Dr. Andrew Knight - Can cats and dogs go vegetarian? 

Vraag (7)
Waar vind ik filmpjes met huisdiereigenaren aan het woord?

Antwoord (7)
Steeds meer huisdiereigenaren delen hun ervaringen met vegan honden- en kattenvoer. Hieronder een kleine selectie.

 1. Rehana Sara - Can cats be vegan?
   
 2. Hench Herbivore -  Can Cats Be Vegan?

    

Vraag (8)
Waar vind ik websites over vegan honden en katten?

Antwoord (8)
Een klein lijstje met de belangrijkste websites van dit moment (lijst wordt nog uitgebreid):


Vraag (9)
Waar vind ik 
vegan recepten voor honden en katten?

Antwoord (9)
Hier vind je twee links naar complete vegan recepten voor hond of kat die je aanvult met een supplement. Op deze manier is het een complete maaltijd. 

 • Op de website van Compassion Circle (de producent van de VegePet supplementen) vind je recepten om zelf maaltijden de bereiden voor je hond of kat. Klik hier voor de recepten.
 • Op de website van Vegan4dogs (Greta voer) staan allerlei recepten. Er staan leuke tussendoortjes, maar ook complete maaltijden bij. Ze voegen dan hun eigen supplement eraan toe: V-complete.

Ken je artikelen, filmpjes of websites die hierboven ontbreken en er echt tussen zouden moeten staan?  Stuur ons een mailtje via info@vegavriend.nl  


Heb jij nog een andere vraag over dit onderwerp? Stuur ons een mailtje via info@vegavriend.nl en hopelijk kunnen wij je verder helpen.

© 2013 - 2021 VegaVriend.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel