Conferentie 2025
De Plantaardige Hond – Wetenschap en Praktijk
9 Oktober 2025
Sprekers
Onze sprekers combineren wetenschappelijke kennis met praktijkervaring.
Van gedragswetenschappers tot dierenartsen en academici – zij belichten samen het actuele en toekomstgerichte debat over plantaardige hondenvoeding.


Prof. Andrew Knight
Titels: BSc (Vet Biol), BVMS, MANZCVS, DipECAWBM (AWSEL), DipACAW, PhD (Griff.), PhD (Winch.), FRCVS, PFHEA
Organisaties: Murdoch University School of Veterinary Medicine (AU), Griffith University (AU), University of Winchester (UK)
Lezing: Vegan pet food: a diet change revolution begins
Prof. Andrew Knight is hoogleraar Dierenwelzijn en verbonden aan drie universiteiten: Murdoch University en Griffith University in Australië, en de University of Winchester in het VK. Hij is erkend specialist in dierenwelzijn in Europa, het VK, de VS en Nieuw-Zeeland, en behaalde twee doctorstitels: één over veganistische huisdiervoeding (2024) en één over ethische kwesties rond educatief diergebruik (2010).
Met circa 150 academische en 80 populaire publicaties, tientallen videopresentaties en de website sustainablepetfood.info is hij een van de meest invloedrijke wetenschappers op het gebied van plantaardige diervoeding. Zijn werk wordt regelmatig aangehaald in internationale media en hij werkt samen met diverse dierenrechtenorganisaties. Voor zijn bijdragen ontving hij meer dan twintig onderscheidingen en beurzen.
In zijn lezing bespreekt hij baanbrekende studies over de gezondheid, milieueffecten en groeipotentie van veganistisch honden- en kattenvoer. Uit zijn analyses blijkt dat deze industrie niet alleen levens redt en uitstoot vermindert, maar ook een cruciale rol speelt in de verduurzaming van de voedselketen — inclusief voor huisdieren.

Dr. Arielle Griffiths
Titels: BVSc (Hons), MRCVS
Organisatie: Just Be Kind
Lezing: Practical experiences with plant-based diets in veterinary practice
Dr. Arielle Griffiths is een Britse dierenarts met meer dan 30 jaar ervaring en een specialisatie in plantaardige diervoeding. Ze is oprichter van Just Be Kind, waar ze als voedingsdeskundige hondeneigenaren begeleidt bij een gezonde overstap naar een veganistisch dieet voor hun huisdieren.
Zes jaar geleden stapte ze samen met haar gezin én hond Ruff zelf over op plantaardige voeding, als antwoord op de obesitasepidemie bij huisdieren. Ze is ervan overtuigd dat Ruff meer dieren heeft gered via zijn voeding dan zij als dierenarts in drie decennia.
Arielle spreekt regelmatig op festivals en in de media en werkt actief aan de ontwikkeling van duurzame, innovatieve producten. Via justbekind.co.uk maakt ze deze toegankelijk voor honden- en kattenbezitters in het VK.

Prof. Tonatiuh Melgarejo
Titels: DVM, MS, PhD
Organisatie: Western University of Health Sciences
Lezing: The Impact of Plant-Based Nutrition on Canine Behaviour
Prof. Tonatiuh Melgarejo is dierenarts en hoogleraar Translationele Geneeskunde en Antimicrobiële Resistentie aan de Western University of Health Sciences in Californië. Hij studeerde diergeneeskunde in Mexico en vervolgde zijn opleiding in de Verenigde Staten, waar hij zijn MSc en PhD behaalde aan Purdue University. Daarnaast volgde hij klinische opleidingen aan Texas A&M University en de University of Pennsylvania.
Zijn onderzoeksfocus ligt op de raakvlakken tussen veterinaire en humane geneeskunde, met bijzondere aandacht voor antimicrobiële resistentie. In samenwerking met Annika Linde publiceerde hij in 2024 een invloedrijke studie in PLOS ONE waarin werd aangetoond dat honden die een plantaardig dieet volgden een jaar lang volledig gezond bleven.
Binnen zijn leerstoel aan de Western University combineert hij wetenschappelijk onderzoek met onderwijs en draagt hij bij aan de ontwikkeling van diervoeding die zowel klinisch verantwoord als duurzaam is.
Prof. Annika Linde
Titels: DVM, PhD, MPH
Organisatie: Western University of Health Sciences
Lezing: The Impact of Plant-Based Nutrition on Canine Behaviour
Prof. Annika Linde is Associate Professor aan het College of Veterinary Medicine van de Western University of Health Sciences in Californië. Ze heeft ruim twintig jaar ervaring in academisch onderwijs en onderzoek, met expertise in cardiologie, fysiologie, voeding, en volksgezondheid.
Dr. Linde behaalde haar DVM in 1999 aan de Universiteit van Kopenhagen, en specialiseerde zich vervolgens in cardiologie aan de University of Pennsylvania. Ze promoveerde in de fysiologie aan Kansas State University, voltooide aanvullende studies in humane voeding, en behaalde een Master of Public Health aan UC Berkeley. Daarnaast volgde ze opleidingen in plantaardige voeding en duurzaamheid aan Cornell University.
Haar onderzoeksinteresse omvat zowel klinische als translationele thema’s, waaronder hartziekten, bio-ethiek, en species-overstijgende geneeskunde. Momenteel richt ze zich op het darmmicrobioom bij honden en plantaardige diëten. Samen met collega Prof. Tonatiuh Melgarejo leidde ze een studie die aantoonde dat honden op een plantaardig dieet na een jaar volledig gezond bleven — gepubliceerd in PLOS ONE en binnenkort onderwerp van een Netflix-documentaire.
Drs. Joyce Hofman
Beroep: Dierenarts
Organisatie: Joyce Hofman Dierenklinieken
Lezing: Praktische ervaringen met veganistische voeding in de dierenartsenpraktijk
Drs. Joyce Hofman studeerde diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht en behaalde in 2008 haar diploma. Tijdens haar studie volgde ze ook vakken in filmwetenschap, wat haar communicatieve vaardigheden verder versterkte. Na haar afstuderen werkte ze een jaar als dierenarts in Suriname, voordat ze terugkeerde naar Nederland om haar carrière voort te zetten.
In 2017 nam Joyce de dierenkliniek over waar ze eerder werkte en bouwde deze uit tot Joyce Hofman Dierenklinieken, met drie locaties in Amsterdam en Diemen. Met een team van ongeveer veertig medewerkers behandelt ze jaarlijks duizenden dieren, variërend van gezelschapsdieren tot exotische soorten.
Joyce is een veelgevraagd expert in de media en staat bekend om haar toegankelijke en deskundige uitleg over diergeneeskundige onderwerpen. In 2025 verscheen haar boek Komt een mens bij de dierenarts, waarin ze met humor en empathie verhalen uit haar praktijk deelt, evenals reflecties op de complexe relatie tussen mens en dier.
Tijdens de Vegan Diervoeding Conferentie zal Joyce haar praktijkervaringen delen met plantaardige hondenvoeding. In haar klinieken biedt ze al enkele jaren plantaardige voeding aan en adviseert zij regelmatig eigenaren om te kiezen voor een veganistisch dieet voor hun hond. Ze zal ingaan op de gezondheidseffecten, de reacties van eigenaren en de praktische aspecten van honden die overstappen op vegan hondenvoeding.
Publicatie: Komt een mens bij de dierenarts
Nog aan te kondigen
Lezing: Innovaties in plantaardige voeding
Deze spreker wordt binnenkort bekendgemaakt. De presentatie zal gaan over recente innovaties op het gebied van plantaardige voeding voor honden.
Janneke de Bijl
Janneke de Bijl is cabaretier, schrijver en filosoof. Ze studeerde filosofie in Groningen, won in 2017 het Cameretten Festival en brak door met haar voorstellingen Zonder zin kan het ook, Doet u ook mensen? en haar meest recente show Pluk eventueel de dag. Haar werk kenmerkt zich door scherpe observaties, filosofische reflecties en subtiele humor.
Naast haar theateroptredens schreef ze het boek Pogingen tot zomer en de roman Als, dan. Ze is regelmatig te horen als columnist in het radioprogramma Druktemakers op NPO Radio 1, en maakt samen met Jasper Dijkema de podcast Sketches & Gelul.
Janneke leeft al twintig jaar samen met honden en katten die plantaardig gevoerd worden. Op dit moment deelt ze haar huis met twee honden en drie katten.