Veganistische huisdiervoeding


Source: Vegan Magazine
Date: Winter 2017
By: Rick Scholtes


Je bent veganist, maar iedere avond sta je wel het etensbakje van een hond of kat te vullen met... vlees. Of je wilt eigenlijk een hond of kat uit het asiel een beter leven geven, maar je twijfelt omdat je niet wilt bijdragen aan de bio-industrie. Is er een vegan alternatief? Ja!

Plantaardige huisdiervoeding is voor veel vegan dierenliefhebbers vaak de laatste, lastigste en meest controversiële stap, maar ook een belangrijke. De omvang van de voedingsindustrie voor huisdieren is namelijk enorm. In een land waar 1,6 miljoen honden en 2,7 miljoen katten rondlopen, is een gigantische hoeveelheid voer nodig - zo veel, dat de bijproducten van de vleesproductie voor menselijke consumptie niet toereikend zijn. In diervoeding zit dus niet alleen slachtafval. Er zijn veel extra dieren nodig om alle monden van die honden en katten te kunnen voeden.

Onnatuurlijk

De reden dat het zo’n lastige stap voor veel mensen is om een hond of kat vegan voeding te geven, is dat het zo onnatuurlijk voelt. De hond, en de kat misschien nog wel meer, is van nature een vleeseter. Maar betekent dat ook dat we huisdieren op deze manier moeten blijven voeden?

Feit is dat we heel veel onnatuurlijke dingen doen met huisdieren. We hebben ze in allerlei gedaanten gefokt (van Duitse dog tot chihuahua), ze liggen bij koud weer heerlijk voor de kachel, en als ze ziek zijn brengen we ze naar de dierenarts. Met het fokken van rashonden hebben veel dierenliefhebbers moeite (aangezien dit ernstige gezondheidsproblemen bij de honden kan opleveren), maar we hebben niks tegen kachels en dierenartsen. Integendeel! Wat onnatuurlijk is, is niet per se verkeerd.

Bovendien is het vlees in reguliere diervoeding afkomstig van dieren die zelf een allesbehalve natuurlijk leven leiden. Ze worden gehouden, vervoerd en gedood voordat hun leven voltooid is. Wat wel en niet natuurlijk is, is een ingewikkelde kwestie, en je kunt er niet uit afleiden of iets goed of fout is.

Gezondheid

De reden dat mensen zich zo druk maken over of iets natuurlijk is, heeft wellicht ook te maken met twijfels rondom de vraag of plantaardige voeding voor huisdieren wel gezond is. Dat is een legitieme vraag. We willen dat onze geliefde huisgenoten alles krijgen wat ze nodig hebben. Om dit te garanderen zijn er regels opgesteld door FEDIAF, de brancheorganisatie voor huisdiervoeding. Zij bepalen wat er in compleetvoer aanwezig moet zijn. Die regels hebben geen betrekking op de ingrediënten, maar op de nutriënten. Dat betekent dat compleetvoer bepaalde vitamines, aminozuren en mineralen moet bevatten, maar dat het niet uitmaakt uit welke grondstoffen deze gehaald worden. Zo moet volwaardig kattenvoer taurine bevatten, maar er is niet bepaald waar die taurine vandaan moet komen. Taurine komt van nature alleen in vlees voor, maar gelukkig is het ook synthetisch te produceren. In vegan compleetvoer voor de kat zit dus gewoon taurine, maar dan van nietdierlijke oorsprong. Het is belangrijk dat je niet zelf gaat experimenteren, zeker niet met kattenvoeding, maar voer geeft waar alle benodigde voedingsstoffen in zitten.

Overstappen

Er valt wat voor te zeggen dat vegan huisdiervoeding enigszins onnatuurlijk is, maar het is zeker niet ongezond. Het bespaart dierenleed voor andere dieren, die ook recht hebben op een waardig bestaan. Er zijn inmiddels heel veel producten te koop waarmee een hond of kat een gezond vegan leven kan leiden. Met name voor de hond is er van alles verkrijgbaar: brokken, natvoer, worsten, koekjes, kluiven en andere snacks. Er bestaan zelfs vegan ‘varkensoren’! En voor wie graag zelf voor een hond of kat wil koken, zijn er supplementen verkrijgbaar om de maaltijd mee aan te vullen. Het werkt meestal het beste om geleidelijk over te stappen. Meng het oude voer met een deel van het nieuwe, en verander de verhoudingen totdat de hond of kat alleen nog maar vegan voer krijgt.


Click here for the article

© 2013 - 2021 VegaVriend | sitemap | rss | ecommerce software - powered by MyOnlineStore